‘Overcome’ hielp bij verwerking van aanslagen 9/11

Het zal je niet ontgaan zijn dat het morgen precies 10 jaar geleden is dat de VS werden opgeschrikt door gekaapte vliegtuigen die zich in gebouwen boorden. Vooral de beelden van de Twin Towers in New York zullen we waarschijnlijk nooit vergeten.

Er is een opmerkelijke link tussen die beelden en Live. Amerikaanse radiomakers gebruikten Overcome om, na de verwoesting en ontsteltenis, weer hoop te geven. Het nummer was jaren eerder geschreven maar nooit officieel uitgebracht (het album Vwaar het op staat, zou 18 september 2001 verschijnen). Live zette Overcome kort na de aanslagen als gratis download op hun website om steun te bieden.

De dag na de tragische elfde september monteerden medewerkers van Camera Planet (een website die online documentaires maakte) het nummer onder een compilatievideo van de hulpwerkzaamheden in New York. Steven Rosenbaum van Camera Planet had het nummer op de radio gehoord: “De tekst en de pijn in de stem van Ed Kowalczyk, het leek wel of het net geschreven was, alsof het voor niets anders was gemaakt dan om het verhaal van 9/11 te vertellen.” Het was het perfecte nummer voor reflectie, volgens Steven.

De dagen na de aanval was de video veel te zien op muziekzenders VH1 en MTV.

Het overweldigde vrijwel iedere kijker – niet in de laatste plaats de bandleden van Live, die vooraf geen weet hadden van de video. “Mijn vrouw en ik stonden op, zetten de televisie aan en de video kwam voorbij”, zo herinnert Live voorman Ed Kowalczyk zich. “Ik was geschokt en werd overmand door de treffende beelden van de hulpverleners. Het was verbazingwekkend.” Chad Taylor: “Dit was zoveel groter dan de band, onze muziek of mijzelf. Ik wist meteen dat Live vanaf dat moment niet meer hetzelfde zou zijn.”

De band besloot een eigen videoclip te maken, door de beelden van Camera Planet te combineren met studioshots van Kowalczyk. Ze riepen daarvoor de hulp in van regisseur Mary Lambert, bekend van haar werk voor Madonna. Op dinsdag 18 september filmde zij beelden van de zanger onder een kunstmatige waterval in een studio in Los Angeles.

Steven Rosenbaum verschoot echter van kleur toen hij hoorde dat de band materiaal van hem wilde gebruiken naast de studio-opnames. “We zeiden tegen Ed dat als hij een video wilde maken, het ook oprecht en onvervalst gedaan moest worden”, aldus Rosenbaum. “Ed belde me een uur later terug, zei dat ze over mijn woorden hadden gedacht, en dat ze vonden dat ik gelijk had.”

Nog dezelfde avond vloog Ed naar New York. Camera Planet filmde de zanger terwijl hij de plaats des onheils, een brandweerkazerne en diverse gedenkplaatsen bezocht. Steven herinnert het zich nog goed: “We liepen met een grote groep mensen van het label naar Ground Zero. De politie hield ons daar tegen. Uiteindelijk mochten Ed, ik, mijn vrouw die filmde, en nog iemand verder. Een paar minuten later stonden we op een plaats waar niemand anders mocht komen. Voor de rokende ruïnes zong Ed het nummer a capella. Het was spookachtig en bijzonder mooi.”

Steven: “De aanslagen zijn verschrikkelijk, niemand wilde dat het zou gebeuren, maar ik heb er wel bijzondere mensen door ontmoet. Ed is een van hen. Hij was erg blij dat ik hem vroeg hierheen te komen. En hij deed het. Het was niet bepaald het moment dat mensen met plezier in een vliegtuig stapten.”

Met dank aan Stephen Russ en The Subculture of Live.