Live viert 25-jarig jubileum met reünie, of toch niet?

Op sociale media zoemen geruchten, speculaties nemen toe en een ander weet het zeker: Live komt later dit jaar weer in oude bezetting bijeen, met Ed Kowalczyk dus! De directe aanleiding zou het 25-jarig jubileum van Mental Jewelry zijn. De debuutplaat van de band verscheen eind 1991. Mogelijk wordt deze gelegenheid gebruikt voor het uitbrengen van een speciale jubileumplaat met remixen van oud materiaal en enkele nieuwe nummers, gevolgd door een tournee door de VS.

Schermafbeelding 2016-07-17 om 11.49.27

Helaas kunnen we het waarheidsgehalte niet controleren. Wat we wel weten is dat de
band, na ruim een half jaar radiostilte, plots actiever is op Facebook. Ze delen berichten van fans, plaatsen video’s van oude tijden en reacties op actuele gebeurtenissen. Het noemen van de naam “Ed” op de pagina van Live was tot voor kort een directe uitnodiging om te worden geblokkeerd.

Duidelijk is ook dat het laatste album The Turn (2014), waarop Chris Shinn de vocalen van Ed heeft overgenomen, niet de gehoopte comeback is geworden. Er is slechts een enkele single van verschenen en die is nauwelijks opgepikt. Zonder platenmaatschappij en dito promotie waren de verwachtingen commercieel gezien niet hoog, maar gezien zelfs de videoclip voor Siren’s Call op de plank is blijven liggen, lijkt het toch anders te zijn gelopen dan gepland.

Ed Kowalczyk was vanaf het begin tot 2009 de frontman en belangrijkste songschrijver van Live. Na een conflict binnen de band ging hij solo verder. In 2010 en 2013 verschenen albums en hij tourt nog steeds de wereld rond. Bij optredens speelt hij naast zijn solo-materiaal, ook veel Live nummers. Zo vierde hij twee jaar geleden het 20-jarig jubileum van Throwing Copper door het album het integraal te spelen, onder meer op Pinkpop.

Eerder dit jaar hintte Chad Taylor erop dat ze in de studio werkten aan nieuwe muziek, zonder erbij te vermelden wie er precies bij betrokken waren en zelfs maar of het om muziek voor Live ging.

Opvallend zijn ook andere recente veranderingen online. Zo wordt Chris Shinn op profielen van de band niet langer expliciet genoemd als de zanger (noch andere bandleden), en is er een nieuwe websitenaam, thebandlive.com, die op dit moment nog wordt doorgestuurd naar freaks4live.com.

Al met al lijkt het er dus op dat de wereld op iets wordt voorbereid. Het reünie-gerucht wordt door vele Live fans omarmd, getuige ook de honderden reacties die het bericht heeft aangetrokken. Wensdenken? Misschien, maar onderschat nooit de kracht van sociale media. Dit zal nog wel een staartje krijgen.

Een gedachte over “Live viert 25-jarig jubileum met reünie, of toch niet?