Chad Gracey (drums)

de hartslag van live

Chad Alan Gracey, zoon van een timmerman uit York, zag het levenslicht in het plaatselijke ziekenhuis op 23 juli 1971, precies één week later dan Ed Kowalczyk. Hij speelt al vanaf z’n 13e drums en vormde al snel een bandje met Chad Taylor en Patrick. Chad heeft samen met zijn vrouw een zoon.

“Ik houd van mijn plaatsje in de anonimiteit”

Blote voeten

Hij heeft zichzelf leren drummen, zonder drumlessen te nemen: hij luisterde naar albums op zijn slaapkamertje en probeerde simpelweg na te spelen wat hij hoorde. Overigens speelde hij altijd op blote voeten, hetgeen hij vandaag de dag nog steeds doet. Chad heeft ook nog meer dan 10 jaar lang saxofoon gespeeld, maar dat is hij in de loop der jaren helaas verleerd. Een maand na aankoop van zijn eerste drumstel gaf hij samen met Patrick de allereerste aanzet tot het oprichten van de band. Met zijn bandgenoten studeerde hij in juni 1989 af aan de William Penn High School om zich vanaf toen volledig op de band te richten. In een interview heeft hij wel eens laten vallen dat hij anders waarschijnlijk verder was gaan studeren en misschien dokter of parapsycholoog was geworden. Daarnaast was hij vast en zeker op een andere manier met muziek bezig geweest, omdat dat nu eenmaal de grote passie in zijn leven is.

Anonimiteit

Chad komt over als een rustige, enigszins teruggetrokken, persoon: misschien heeft hij wel het meest moeten wennen aan het leven van een rijk en beroemd rockartiest. Tijdens het drummen verandert hij echter in een hartstochtelijk muzikant en leeft hij zich helemaal uit op zijn drumstel. Het is dan ook niet toevallig dat White, Discussion en Lakini’s Juicetwee van Chad’s favoriete nummers zijn. Tijdens een optreden ‘verbruikt’ hij gemiddeld tien paar drumstokken, maar het is ook wel eens gebeurd dat hij tijdens één nummer drie keer zijn stokken kapotsloeg.

“Ik ben niet jaloers op alle aandacht die de zanger krijgt, ik houd van mijn plaatsje in de anonimiteit”, aldus Chad. Toen iemand hem eens vroeg wat voor talenten je moet bezitten om een goede drummer te worden zei hij: “Wees een solide drummer en probeer niet de aandacht te trekken. De drummer is de spil van de band, niet het gezicht.”

De meest kritische

Zoals gezegd is de drummer niet de meest opvallende persoon in een band, maar dat wil niet zeggen dat hij geen andere ‘functies’ in de band kan hebben. Chad daarover: “Ik houd me niet echt bezig met het schrijven van nummers, maar ik houd me bezig het met ordenen, en ik ben waarschijnlijk degene die uitmaakt of een song een album haalt of niet. Ik ben namelijk de meest kritische van het stel: als ik een nummer niet leuk vind of geen drums kan vinden bij datgene wat de rest van de band speelt, dan wil ik er niets mee te maken hebben.”

Meer

Met dank aan The Subculture of Live.