Chad Taylor (gitaar)

de ‘stomping’ gitarist

Chad David Taylor werd op 24 november 1970 geboren in Owing Mills, Maryland. Daarmee is hij niet alleen de oudste van de vier bandleden, maar ook de enige die niet geboren is in York, Pennsylvania. Chad is niet alleen muzikant, hij is ook ondernemer. Zo is hij oprichter en – samen met Chad Gracey – eigenaar van film- en tvproductiebedrijf Aurora en co-produceerde zelfs een speelfilm. Chad is getrouwd en heeft drie dochters.

“Teksten zijn leuk, maar ik voel me meer aangetrokken tot songs”

Talentenjachten

Het gezin Taylor verhuisde naar York, waar kleine Chad in de kleuterklas van de Jacob L. Devers basisschool op vijfjarige leeftijd blokken stapelde met, jawel, Eddie Kowalczyk. Op zijn tiende verjaardag kreeg Chad van vader David een gitaar cadeau, die hij trouwens nog steeds heeft. Overigens heeft Live’s gitarist zijn hele middelbare school periode trompet gespeeld en leerde hij zo noten lezen. Zijn muziekleraar probeerde ook nog op een blauwe maandag Chad wegwijs te maken op de piano, maar dat was geen succes.

Rond zijn dertiende ontmoette Taylor op school Patrick Dahlheimer en Chad Gracey, met wie hij deelnam aan plaatselijke talentenjachten. Na een tijdje sloot voormalige speelkameraad Ed zich ook aan bij de band, die de naam Public Affection meekreeg. Een dag na zijn zeventiende verjaardag speelde Chad zijn eerste officiële concert, voor een met 400 man tot de nok toe gevulde tent.

Iets speciaals

Chad’s vader speelde in de begindagen van de band een belangrijke rol: hij hielp ze hun spullen overal mee naar toe te zeulen, en stelde zijn kelder beschikbaar als oefenruimte. “Ik heb altijd geloofd dat mijn jongens, zoals ik ze noem, iets anders, iets speciaals hadden. Daarom ben ik altijd meegekomen naar hun shows, daarom heb ik ze geholpen apparatuur te kopen en heb ik ze van hot naar her gereden”, zo verklaarde David Taylor jaren later. Hij belde zelfs David Sestak (die tot voor kort nog steeds Live’s manager was) op, om te zeggen dat “hij absoluut naar deze band moest gaan luisteren”, omdat hij anders “de grootse fout uit zijn leven” zou begaan. Sestak kwam een keer langs en was aangenaam verrast: hij vond dat de vier maar eens een eigen album moesten maken. Dat werd Death Of A Dictionary.

Onconventionele akkoorden

Chad Taylor is de ‘geestelijk vader’ van de welbekende riff van Lakini’s Juice, die geboren werd op een late avond, na een paar flinke flessen wijn. Ook het nogal onconventionele akkoordenschema van White, Discussion is van zijn hand. Er wordt vaak van hem gezegd dat hij niet zo heel erg theoretisch onderbouwd is, of er in ieder geval niet zo op let welke akkoorden ‘goed’ en welke ‘fout’ zijn. Hij gaat vooral af op zijn gevoel, en hij speelt met vurige passie. “Pat en ik uiten onszelf met onze instrumenten, waar Ed hetzelfde doet met woorden. Ik laat de teksten liever over aan hem en lees de lyrics pas als ze af zijn. Poëzie en boeken zijn leuk, maar ik voel me meer aangetrokken tot songs”, aldus Chad.

Met dank aan The Subculture of Live.