Chris Shinn (zang 2012-2016)

leadzanger (2012-2016)

Christopher G. Shinn volgt in 2012 zanger/frontman Ed Kowalczyk op die na de breuk met Live in 2009 solo ging. Chris neemt met de band The Turn (2014) op. Hij is geboren op 1 augustus 1974 en daarmee het jongste bandlid. Zijn muzikale erfenis is groot en laat zich het best beschrijven aan de hand van de steden waar hij langs is getrokken.

Charlotte

Chris groeit op in Charlotte, North Carolina als zoon van een bekende zakenman. Zijn vader had nogal zwart-wit ideeën over creativiteit: “levert het geld op, of kost het geld?” En dat terwijl Chris de originaliteit en schoonheid in muziek veel belangrijker acht dan het geldplaatje.

“Ik zat tussen m’n vader en moeder op de voorbank van de auto. Toen op een gegeven moment Bruce Springsteen langs kwam op de cassettespeler begon ik enthousiast luchtgitaar te spelen. M’n moeder zag me bezig en vroeg of ik rockster wilde worden. Ik wist niet dat je iets anders kon kiezen dan politie- of brandweerman. Ik was vijf.”

Om in de lokale muziekscene van Charlotte op te vallen weet Chris dat hij zich moet onderscheiden. Hij kiest voor een gebruik van zijn hoge stem. In zijn lijstje van muzikanten die hem beinvloeden staan veel vrouwelijke vocalisten, zoals PJ Harvey, Sinéad O’Connor, en Björk. Maar ook Jeff Buckley en Perry Farrell.

In 1995 weekte hij zich los van het ouderlijk huis en vertrekt naar Los Angeles om zijn eerste band te starten, Celia Green. Ze hadden binnen een paar maanden een platendeal, maakten een plaat maar die niet zou niet verschijnen. Kort na de opnamen brand het huis af waar alle instrumenten en master tapes liggen. Een enorme teleurstelling. Het nummer “6310 Rodgerton Dr.” op The Turn gaat over deze heftige gebeurtenis.

Seattle

Chris verhuist in 1998 naar Seattle waar hij een band vormt die nu nog de meeste bekendheid geniet, Unified Theory. De bandleden verdienden hun sporen eerder bij Blind Melon en Pearl Jam. De band heeft succes maar de platenbazen weten niet goed hoe ze hen moeten positioneren. “Veel ‘artiesten’ van dat moment hadden Mickey Mouse Club leden. Ik ben een skater, verdorie. Muziek maken met mensen waar ik om geef, en platen maken die we wíllen maken, dát is succes.”

Los Angeles

Unified Theory houdt in 2001 op en Shinn gaat terug naar Los Angeles. Na een korte samenwerking met drummer Dave Krusen vormt hij weer een nieuwe band, Everything Is Energy. De formatie neemt in 2003 een album op met producer – daar is ie weer – Perry Farrell, maar ook deze plaat komt vooralsnog niet in de winkel. Chris worstelt met een alcoholverslaving en als zijn relatie na vier jaar op de klippen loopt besluit hij hulp te zoeken. “Ik had het gevoel dat ik mjin stem compleet kwijt was, als een gapend gat tussen mijn knieën en neus… heel beangstigend.”

Eenmaal herstelt is de band deels uit elkaar gevallen maar Chris geeft niet op. Samen met zijn vrienden David Brotherton (drums) en Noah Lebenzon (gitaar) blazen ze de Everything Is Energy nieuw leven in. De plaat met dezelfde naam komt in 2007 uit op het “The Nest” label dat hij met zijn vader en een zakenpartner is gestart.

Nashville

Als zijn vader het over “de plaat” heeft weet Chris precies wat hij bedoelt. Een lang gekoesterde wens is het maken van een ultieme reeks opnamesessies van nummers die hij zelf had willen schrijven met het crème de la crème uit de muziekindustrie. Waarom hij daar nog steeds niet mee bezig is? Chris heeft uit geldgebrek leren improviseren, maar uit ervaring weet hij dat het beperkingen heeft die hij niet kan gebruiken bij het verwezenlijken van zijn droom. Zijn vader beseft wat het voor hem betekent en helpt met de financiering.

Chris verhuist naar Nashville want daar is de sfeer goed voor dit project. En het lukt. De beste muzikanten en technici blijken geïnteresseerd om mee te werken. Het album, dat in 2008 klaar is, bevat covers van Björk, Peter Gabriel, Radiohead maar ook van George Jones, Nina Simone en John Lennon.

Tijdens de sessies ontstaat het idee om met dezelfde groep muzikanten origineel werk van Chris op te nemen. Het heeft de nodige voeten in aarde om iedereen weer bij elkaar te krijgen en alles op plaat te zetten, maar in 2011 is zijn eerste soloalbum een feit.

Opvolger Ed

Niet lang daarna wordt Chris door Live gepresenteerd als opvolger van Ed Kowalczyk die dan al een paar jaar ‘solo’ aan de weg timmert. Met Live maakt hij The Turn. Ze treden van 2013 tot 2015 voornamelijk op in de VS met in 2014 een kort uitstapje naar Europa. Medio 2016 verdwijnt zijn naam van de online profielen van de band. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan de samenwerking, hoewel dat nooit expliciet wordt gezegd. Een aantal maanden later blijkt dat Ed Kowalczyk terugkeert bij Live.

Met dank aan ArtistDirect en Wikipedia.