Ed Kowalczyk (zang)

leadzanger (1984-2009, 2016-heden)

Edward Joel Kowalczyk (spreek uit: koo-wall-chick) werd op 16 juli 1971 geboren in het stadje York, Pennsylvania en is daarmee precies een week ouder dan Chad Gracey. Ed is vanaf het begin de zanger en frontman van Live als ook de voornaamste tekst- en muziekschrijver. In 2009 besloot de band tijdelijk te stoppen zodat Ed zich kon richten op een solocarrière. Het jaar daarop lanceerde hij zijn eerste solo album, prikkelend genaamd Alive. De overige bandleden wilden toch verder met Live en trokken Chris Shinn aan als nieuwe frontman. Eind 2016 keerde Ed terug op het oude nest. Ed is getrouwd met Erin en ze hebben samen drie dochters en een zoon. Ze wonen in Ojai, Californië.

“Spelen in een band is voor mij een ultieme therapie”

Huize Kowalczyk

Moeder Mary (een juridisch secretaresse) en vader Ed hebben nog een zoon: Adam. Kowalczyk groeide net als zijn huidige bandgenoten op in York, waar hij al vanaf zijn vijfde jaar meezong met de radio en zijn moeder, en bijna acht jaar later voor het eerst samen met Chad, Patrick en Chad speelde. Hij zag de band spelen op een talentenjacht en nodigde zichzelf de volgende dag brutaal uit bij de repetities. Net als gitarist Chad Taylor en broer Adam toonde Ed in zijn jeugd een tijdje interesse in het bespelen van de trompet in het schoolorkest en de mars band, maar uiteindelijk hebben ze alledrie de trompet aan de wilgen gehangen.

Christelijke beeldspraak

Ed’s vader is docent maatschappijwetenschappen aan een plaatselijke school. Toen Eddie (zoals hij door zijn vader wordt genoemd) 7 jaar jong was namen zijn ouders de beslissing om te scheiden en de twee kinderen werden verder opgevoed door hun moeder. Dat Ed in zijn teksten vaak gebruik maakt van christelijke beeldspraak wordt niet uitsluitend bepaald door het feit dat hij een christelijke achtergrond heeft. “Alle mensen die in VS opgroeien hebben een dergelijke achtergrond”, aldus Ed. “Het was niet iets waar ik mee om de oren werd geslagen, ik was in staat om te ontdekken wat ik wilde.” Dat hij toch vaak voor bijbelse referenties kiest komt omdat het van die sterke beelden zijn: “Ze zijn wereldwijd bekend, en je kan ze niet met al te veel dingen verwarren.”

Muzikale invloeden

Artiesten die een grote invloed hadden op kleine Ed waren John Lennon, R.E.M. en U2, bands waar Live later regelmatig mee vergeleken zou worden. “Ik zal nooit de eerste dat ik een U2-concert zag vergeten. Dat was in 1987, het JFK Stadium in Philadelphia. Het was alsof ze ons meenamen naar de kerk. Er ging zoveel liefde vanuit en het werd veroorzaakt door hun muziek en passie.” Ed kan zich herinneren dat hij toen wist dat hij ook zoiets dergelijks aan het doen was en wilde blijven doen: “Ik ben het levende bewijs van de impact die een rock ’n roll band op een persoon kan hebben.”

Ultieme therapie

Hoewel Edward als zanger/songwriter veel in de spotlights staat, is er maar relatief weinig van zijn karakter bekend. Tijdens interviews praat hij altijd honderduit, maar op het moment dat je op het persoonlijke vlak terecht komt buigt hij de discussie heel slim terug naar muziek in het algemeen en die van Live in het bijzonder. Uit de weinige uitlatingen die hij in interviews over zichzelf en zijn jeugd heeft gedaan wordt duidelijk dat hij vroeger zeker geen haantje de voorste was. “Ik ben altijd een beetje een eenling geweest, een onafhankelijk persoon die er soms moeite mee heeft met de wereld te integreren”, zo zegt Ed. “Spelen in een band is een soort ultieme therapie voor mij, omdat het me dwingt me in een plaats te begeven waar ik relaties met mensen aanga op een heel intens niveau. […] Ik kan ook weken alleen zijn en niet al te veel contact met mensen hebben. Ik ben nu blij dat ik zo ben: het is veiliger.”

Met dank aan The Subculture of Live.